Parsley Bay Residence

Gadigal and Birrabirragal Country / Parsley Bay

Stage Completed 2006

A residence with a seamless connection to Sydney Harbour

Parsley Bay Residence is located on a long, gently sloping property fronting onto Sydney Harbour. The unique topography and the shared vision and creative collaboration between the client and the architect is reflected in the architecture of this residence.

The 3-level residence extends across almost the full length of the 70-metre-long site. A sequence of descending courtyards that step with the natural topography provides a variety of indoor-outdoor relationships to optimise views, privacy, weather conditions and spatial experience.

An open courtyard with a generous 4-metre-wide stair is located at the heart of the site. The stair, aligned to a significant view axis, leads to a dramatic, waterfront living area. Eight sculpted 7-metre-high columns form a loggia between the living area, the view and lawn beyond that connects to the boathouse and pool. A set of 4-metre-tall retracting steel doors enables a seamless flow between living areas and the garden. The sliding doors include screens that can be closed or fully retracted to mediate views, privacy, light and breezes.

A restrained, durable palette of materials suitable for the harbour environment complements the architectural forms. All furniture and furnishings for the residence were designed or selected by Tzannes.

Project Team

Directors

Alec Tzannes

Phillip Rossington

Team

Bruce Chadlowe

Nadia Zhao

Emma Webster

Project details

Awards

  • 2009 / RAIA (NSW) / Award / Residential Architecture - New Houses

Collaborators

  • Acoustic Consultant

    -

    Wilkinson Murray
  • Builder

    -

    Infinity Constructions
  • Electrical Consultant

    -

    Haron Robson
  • Heritage Consultant

    -

    City Plan Heritage
  • Hydraulic Consultant

    -

    Whipps Wood Consulting
  • Landscape Design

    -

    Sue Barnsley Design
  • Lighting Consultant

    -

    Light 2
  • Maritime Consultant

    -

    Taylor Lauder Bersten
  • Mechanical Consultant

    -

    Nappin and Partners
  • Photographer

    -

    John Gollings
  • Planning Consultant

    -

    Design Collaborative
  • Structural Consultant

    -

    Sinclair Knight Merz

A sequence of descending courtyards that step with the natural topography provides a variety of indoor-outdoor relationships to optimise views, privacy, weather conditions and spatial experience.

Collaborators

  • Acoustic Consultant

    -

    Wilkinson Murray
  • Builder

    -

    Infinity Constructions
  • Electrical Consultant

    -

    Haron Robson
  • Heritage Consultant

    -

    City Plan Heritage
  • Hydraulic Consultant

    -

    Whipps Wood Consulting
  • Landscape Design

    -

    Sue Barnsley Design
  • Lighting Consultant

    -

    Light 2
  • Maritime Consultant

    -

    Taylor Lauder Bersten
  • Mechanical Consultant

    -

    Nappin and Partners
  • Photographer

    -

    John Gollings
  • Planning Consultant

    -

    Design Collaborative
  • Structural Consultant

    -

    Sinclair Knight Merz

Awards

  • 2009 / RAIA (NSW) / Award / Residential Architecture - New Houses