Photograph looking up at ceiling of Great Hall in the award-wining Dangrove Art Storage Facility designed by Tzannes
Photograph of Great Hall in the award-wining Dangrove Art Storage Facility designed by Tzannes

Dangrove Art Storage Facility

Gadigal Country / Alexandria

Client Judith Neilson

Stage Completed 2018

A visionary facility built for resilience and sustainability

Dangrove reflects architecture that is innovative, enduring, and sustainable. This storage facility for an exceptional collection of contemporary Chinese art also functions as an exhibition, screening, and performance space. The design objective was to deliver architecture that would be highly functional and deliver excellent working conditions for all staff.

From the outset, the client was committed to the concept of a 100-year life for the building – the architecture enables Dangrove to evolve beyond the original purpose to address an unforeseeable future. The client was also determined that the building be environmentally sustainable – passive environmental design and innovative sustainable technologies were integral to the design.

The wedge-shaped building maximises the available space to store and display the client’s collection. Utilising the north-facing roof to optimise the performance of the 598 PV panel array, significantly reduces energy consumption from the grid to deliver a climatically stable indoor environment. All rainwater is collected, filtered, and stored to service the mechanical equipment, clean, and irrigate the courtyard garden.

Located in a flood-prone zone, a key component of the design is the perimeter double-walled fire escape with inbuilt drainage system. This provides an extra level of security as well as acting as a double barrier against fire and water.

Spaces within Dangrove have been designed for flexibility –the 90-metre long Great Hall is at the heart of art and performance functions, serving as a studio and workspace for maintenance and curatorial functions.

Dangrove demonstrates a commitment to creating architecture that is timeless, considered, and appropriate. It also represents an intense degree of collaboration with expert consultants and the builder. Above all, Dangrove is testimony of the global contribution of a highly engaged client, whose vision and commitment made this project possible.

Project team

Directors

Alec Tzannes

Chi Melhem

Team

Sarah Reid

William Blake

Derek Chin

Neil Haybittel

Lily Tandeani

Jonathan Evans

George Korban

Kate Nason

Luke Novotny

Tony Lam

Elanor Hyland-Falle

Nicole Larkin

Wenxi Ren

Nicholas Cheung

Juliana Conceicao

Georgia Spence

Photograph of the Sculpture Terrace in the award-wining Dangrove Art Storage Facility designed by Tzannes
Photograph showing sculptural connection between curved concrete soffit, beams and columns in the award-wining Dangrove Art Storage Facility designed by Tzannes
Photograph showing the overhead bridge in the Great Hall in the award-wining Dangrove Art Storage Facility designed by Tzannes
Great Hall level plan drawing of the award-wining Dangrove Art Storage Facility designed by Tzannes
Section drawing of the award-wining Dangrove Art Storage Facility designed by Tzannes

The Dangrove Art Storage Facility, whose architecture offers an alternative to the conventional ‘white box’ curatorial practice, was selected for discussion at the International Symposium ‘Rethinking the Curation of Chinese Contemporary Art’ organised by the University of New South Wales and Maryland University.

Photograph showing the art storage area in the award-wining Dangrove Art Storage Facility designed by Tzannes
Photograph of function room in the award-wining Dangrove Art Storage Facility designed by Tzannes
Photograph of reception area in the award-wining Dangrove Art Storage Facility designed by Tzannes
Photograph of Great Hall in the award-wining Dangrove Art Storage Facility designed by Tzannes
Photograph of Great Hall function room in the award-wining Dangrove Art Storage Facility designed by Tzannes

Beauty, resilience, sustainability, and practicality are the foundations of this building. Designed to have a minimum 100-year life with a low carbon footprint, the facility creates spaces that are both efficient and experiential which culminate in the dramatic Great Hall.

Photograph of the roof form of the award-wining DANGROVE Art Storage Facility designed by Tzannes

Collaborators

  • Acoustic

    -

    Acoustic Studio
  • BCA

    -

    Philip Chun
  • Building Surveyor

    -

    Stuart De Nett Land Surveyors
  • Electrical

    -

    Steensen Varming
  • ESD

    -

    Steensen Varming
  • Facade

    -

    Surface Design
  • Flood Assessment

    -

    WMA Water
  • Fire

    -

    Redfire
  • Hydraulic

    -

    Warren Smith Partners
  • Landscape

    -

    Oculus
  • Life Cycle Analysis

    -

    The Footprint Company
  • Lighting

    -

    Steensen Varming
  • Mechanical

    -

    Steensen Varming
  • Quantity Surveyor

    -

    Bylett & Associates
  • Services

    -

    Steensen Varming
  • Structural Engineer

    -

    Taylor Thompson Whitting
  • Town Planner

    -

    BBC Planners
  • Traffic

    -

    Thompson Stanbury
  • Photographer

    -

    Ben Guthrie / Elin Bandmann

Awards

  • 2019 / AIA (National) Harry Seidler Award / Commercial Architecture
  • 2019 / AIA (NSW) / Sir Arthur Stephenson Award / Commercial Architecture
  • 2019 / The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design and The European Centre Architecture Art Design and Urban Studies / The International Architecture Award / Museum & Cultural Builidings
  • 2019 / IDEA Award / Overall Winner
  • 2019 / AIA (NSW) / Interior Architecture
  • 2019 / IDEA Award / Public Space
  • 2019 / NSW Master Builders Association / Industrial Buildings
  • 2018 / Australian Institute of Steel / Excellence Award / Commercial Architecture
Project details

Client Judith Neilson

Awards

  • 2019 / AIA (National) Harry Seidler Award / Commercial Architecture
  • 2019 / AIA (NSW) / Sir Arthur Stephenson Award / Commercial Architecture
  • 2019 / The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design and The European Centre Architecture Art Design and Urban Studies / The International Architecture Award / Museum & Cultural Builidings
  • 2019 / IDEA Award / Overall Winner
  • 2019 / AIA (NSW) / Interior Architecture
  • 2019 / IDEA Award / Public Space
  • 2019 / NSW Master Builders Association / Industrial Buildings
  • 2018 / Australian Institute of Steel / Excellence Award / Commercial Architecture

Collaborators

  • Acoustic

    -

    Acoustic Studio
  • BCA

    -

    Philip Chun
  • Building Surveyor

    -

    Stuart De Nett Land Surveyors
  • Electrical

    -

    Steensen Varming
  • ESD

    -

    Steensen Varming
  • Facade

    -

    Surface Design
  • Flood Assessment

    -

    WMA Water
  • Fire

    -

    Redfire
  • Hydraulic

    -

    Warren Smith Partners
  • Landscape

    -

    Oculus
  • Life Cycle Analysis

    -

    The Footprint Company
  • Lighting

    -

    Steensen Varming
  • Mechanical

    -

    Steensen Varming
  • Quantity Surveyor

    -

    Bylett & Associates
  • Services

    -

    Steensen Varming
  • Structural Engineer

    -

    Taylor Thompson Whitting
  • Town Planner

    -

    BBC Planners
  • Traffic

    -

    Thompson Stanbury
  • Photographer

    -

    Ben Guthrie / Elin Bandmann