Matraville Residence

NSW

This was an important project for our practice; an opportunity to re-imagine living on a typical flat suburban block. Our ambition was for a design that provides high internal amenity, activates the entire site and creates a series of interconnected indoor and outdoor spaces. And, equally importantly, an infill house in an established suburb that was polite to its neighbours, respectful of their privacy and amenity, yet one which makes a statement that good design mattered.

Architectural language is deliberately minimal, with the white bagged brick base and a dark lightweight rooftop that is functional but also bold and provocative in the otherwise rather bland streetscape. The bulk of the second floor is minimised by the roof form itself, its materiality and the use of the dormers. The interiors palette is robust and economical, with off form concrete, exposed timber rafters and white walls designed to complement the surrounding garden.

Builder- Artechne

Photography- Katherine Lu