Woollahra Residence

Woollahra NSW

The site is located on a busy intersection in a heritage conservation area of Woollahra. There was an existing building conserved and adapted to a rug showroom for the client in 2003.

The new brief from the client was to add a 2 bedroom residence to the site with an entrance separate from the existing showroom. The client’s aspirations, consistent with their earlier work on the site was to achieve a high standard of architecture which would be appropriate to the area. Special considerations included the requirements to minimise noise from the street and maintain visual privacy within their home.

The architectural response was to minimise the effects of scale and bulk on the site, by articulating the lower two floors in masonry and housing the third floor within a light weight copper clad mansard roof.  The resultant form is similar to the buildings nearby and fits within the general bulk, scale and subdivision patterns of the terraces to the north and east of the site.

This visual separation, along with the materiality and detailing on the new façade, assists in distinguishing the character of the existing building and the new proposal.

The proposal demonstrates an appropriate built form that is sympathetic to the area and appropriate in character, which provides a reasonable amenity for the residents and neighbours.

  • AIA (NSW) Commendation Residential Architecture – Houses 2011
  • Woollahra Council Heritage Conservation Award, Joint Winner – Category B1 Conservation Area: Alterations and Additions